Львів’яни створять гойдалку, що генеруватиме енергію

Назад

Вже цієї осені у Парку культури можна буде покататися на гойдалці, яка вироблятиме електрику. Згенерованої електроенергії вистачить, аби освітити гойдалку або зарядити телефон.

Співпраця Парку культури, Української молодіжної кліматичної асоціації, Aiesec (Львів) та коворкінгу Betaplace дала чудовий результат! Йдеться про грант на встановлення енергогенеруючої гойдалки у межах «Майстерні клімату» (кампанія проти зміни клімату). На думку активістів, гойдалка — це веселий та ненав’язливий спосіб надихнути людей думати про важливі екологічні проблеми.

Обговорення_автор Marichka Zakalughna_1

«Ми хочемо дати кожному можливість відчути, як це — самому генерувати чисту енергію і задовольняти свої потреби у ній (заряджати телефон, наприклад). Усі ми усвідомлюємо шкоду від викопних джерел енергії, але рідко замислюємося, як можна зменшити її споживання», — розповіла Христина Пархуць, координатор проекту.

Однією з важливих частин проекту стане встановлення стенду з інформацією про те, яким чином кожен може щодня протидіяти змінам клімату і дбати про природу. На базі проекту також будуть організовані майстер-класи та зустрічі на екотематику.

«Складно сказати наперед, скільки саме енергії можна буде виробити. Аналогів такому проекту в Україні немає, закордонні ж показують результат у межах 100 Вт. Як тільки підготуємо конструкцію гойдалки, почнемо на практиці випробовувати механізм і побачимо, на що саме вистачить згенерованої енергії», — прокоментував проект Андрій Меаковський, спеціаліст з електромеханіки.

Обговорення_автор Marichka Zakalughna_3

Активісти планують запросити всіх на воркшоп зі встановлення гойдалки-генератора у Парку культури вже наприкінці жовтня. Також є ідеї стосовно створення цілого майданчика з різними гойдалками та атракціонами, що генеруватимуть енергію, як у Нідерландах чи Британії.

Вмієте працювати з металом і деревом, можете допомогти вдосконалити дизайн чи просто маєте бажання долучитися до проекту? Станьте волонтером!

Деталі можна дізнатися за телефоном: 096 20 37 257 (Христина Пархуць).

Слідкуйте за розвитком проекту на сторінці парку у Facebook.